Utstyr

- Utstyr til WP-trening -

Et av de viktigste elementene i Weight Pull trening er en god WP sele. En slik sele får du skreddersydd til din hund på bestilling, anbefalte produsenter følger under.


NWPC har sponsoravtale med Minipina, hvor medlemmer får rabatt ved kjøp av sele:


Minipina - skreddersydd hundeutstyr:

Web: http://minipina.com/

FB: https://www.facebook.com/Minipina-skreddersydd-hundeutstyr-347642005249790/Andre selemakere:


TMdesign

Web: http://tmdesign.one/index.html

FB: https://www.facebook.com/TMdesign-877052269011329/


Seleverkstedet

Web: http://www.seleverkstedet.no/Selen:

WP-selen skal sitte godt og fast på din hund, den skal ikke være for løs i halsen slik at selen vrir seg. Den skal ha riktig lengde for nettopp din hund, slik at vekten blir fordelt riktig i selen og hundens bakben skal ikke komme i kontakt med pinnen bak på selen.


Kun tilvenning til sele og veldig lett trekk (f.eks brusflaske e.l.) for å venne hunden til at den har noe bak seg, kan gjøres med en modifisert vanlig tur/trekksele ved å lage en pinnedel til selen.


Minipina og TMdesign syr turseler/trekkseler med avtagbar pinnedel. Disse selene kan benyttes til kjettingtrekk og lett vogntrening.Før du får påbegynt WP treningen er det også to andre viktige utstyrselementer som skal med.


1. Tau eller annen forlengelse mellom sele og vekt/objekt hunden drar på. Dette tauet bør være mellom minst 1-1,5 m langt (større hund = lenger tau pga økt mankehøyde). Denne forlengelsen gjør at vekten ikke blir liggende å presse nedover på ryggen til hunden. Trening uten tau/forlengelse kan gi belastningsskader over tid og gjør også at det blir feil trekkpunkt i selen.
2. Deretter behøver du noe din hund kan trekke på. Enten i form av vekter eller kun som et tilvenningsobjekt. Som tilvenning kan man bruke f.eks brusflasker med vann i eller annen lett vekt. Det kan også være en fordel å benytte seg av noe som lager litt lyd, slik at hunden blir vandt til å ha noe bak seg som bråker litt. OBS! I fare for at hunden blir skremt av at noe henger etter den og bråker, trekk litt rundt på objektet selv mens du leier med deg hunden. Dette for å forsikre deg om at den kommer til å takle det å få festet noe bak seg. Det beste å bruke for "tyngre" vekt er kjetting. Kjetting får du kjøpt på f.eks Biltema eller Jula til en billig penge, eller du kan ta turen til en lokal bonde og spørre om han har noe kjetting liggende som han ikke bruker. Kjetting gir jevnt trekk og er enkelt å justere vekten med.


Dekk er det også mange som bruker. På helt slett underlag er dette ok, men skal man ut i tur og mark blir trekket veldig ujevnt med et dekk. Et dekk kan med hell brukes på slett underlag for korte trekk på 5-20 meter for eksempel. Slik trening kan fokusere på hvordan starte trekket, variere med hvor langt unna fører er hunden, og fokusere på gode trekk hvor hunden starter på signal og trekker rolig rett frem til den når fører.


NB: Det er veldig viktig at man ikke fester noe bak hunden som plutselig setter seg fast i noe i bakken, et objekt med "skarpe" kanter vil lett hekte seg fast på tur i skogen, et slikt momentant stopp som gjør at hunden plutselig ikke kommer seg løs, er hverken bra for det fysiske eller det mentale.


Vekt på kjetting:

Når det gjelder hvor mye vekt man kan koble bak sin hund er dette meget individuelt.

En tommelfingerregel er å starte med ca 10% av hundens kroppsvekt.

Hvor mye hunden kommer an på en rekke faktorer som alle kan variere, blant annet hundens alder, fysiske kapasitet, modenhet og dagsform, vær og føre, terreng/underlag, topografi og lengden på turen. Det er finnes derfor ikke et standard svar eller en standard fremgangsmåte. Prøv deg frem, begynn forsiktig med lett vekt og bygg hunden sakte opp. Hundens mentale viljestyrke og troen på seg selv, er det som er det aller viktigste i WP. Ikke ødelegg for deg selv og hunden din ved å gå for fort frem. Riktig WP-trening gir hunden økt mestringsfølelse og tro på seg selv, derfor er det viktig at man aldri legger for mye vekt bak hunden enn det den er klar for. Avslutt på topp.


Deretter er det minst like viktig med positiv trening! Dette skal være gøy for både deg og din hund, ikke vær redd for å rose masse eller bruke leker/godbiter under innlæring. Gi av deg selv, og hunden din gir tilbake.