Hvordan bygge vogn

- Hvordan bygge weight pull vogn -

Originalt skrevet av Ray Olsson

Bilder tatt av Ray Olsson

Oversatt og oppdatert av Thomas W. Holmedal

 

Akseltapper og hjul er bestilt fra Jula(kan også fås på Biltema).

firkant rør er 50x50x2


1.  Begynn å bestemme vognens yttermål (regler for vognen står i bunn av denne siden). Jeg har valgt 140x140cm på denne modellen, jo lengre vognen er jo svakere blir midten. Hjulakselen er ett rør med 3mm gods og har ett indre diameter 43mm. Akslene fra Jula er 40mm. Kutt rørene 140cm lange. Sveis fast tappene på slutten av rørene, hver forsiktig å ikke sveis hele tappen i røret, hjulene må være i stand til å bevege seg fritt. La akseltappen stikke ca. 40mm ut.

2.  Kapp firkantrørene så du får en 140*140 kvadrat, kapp i 45 grader for penest resultat. Hver nøye, dette må være 100% rett, ta alltid kontroll mål

3. Kapp opp 3 mellomstykker og monter dem. En i midten og de andre 250mm fra ytterkanten på endene. Du kan også legge rørene i ett kryss (hjørne til hjørne) men valgte i denne modellen å legge dem på tvers. De ytterste skal være feste for hjulakslene (bildet lenger ned). På denne måten blir det hjulakselen enormt sterk, igjen hver nøye med kontroll mål.

4. I det neste trinnet lager man en "U" bue foran på vognen, dette er for å feste reklame eller vektinformasjon, den fungerer også som en beskyttende vegg for hunden. I denne modellen er den laget av 40*20*2 profil, sveis den fast.

5. Monter hjulakslene. Det er veldig viktig at disse ligger rett, ellers vil vognen svinge. Sveis punkvis og sveis på motsatt side av der du sveiset sist for att ikke stålet skal bøye seg av varmen, Ikke helsveis.

6. Lag øyer for å feste tauet/linen til vognen foran og bak, her har jeg brukt 12mm rundstål. Sveis dem fast i akselen så langt ut mot hjulet som mulig (godset er tykkest der)

7. Monter hjulene.

8. Mal vognen med rustbeskyttende maling, så er rammen til vognen ferdig!

9. Kapp opp plater og skru dem på, mal i ønsket farge. Ferdig!